Back to All Events

[PULSE] Netwerk Duurzaamheid Jeugd #3

  • JINT 26 Rue Grétry Bruxelles, Bruxelles, 1000 Belgium (map)

Op dinsdag 21 november verzamelen De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een netwerkmoment over duurzaamheid. In de voormiddag ontdekken we de werking en goede praktijken van onze gastlocatie en helpen we elkaar om de duurzaamheidsplannen van het jeugdwerk te realiseren. In de namiddag gaan we in gesprek met enkele boeiende experten over thema’s die de deelnemers zelf kunnen kiezen.

Programma

Dit keer treffen we elkaar voor een dagvullend programma bij JINT. JINT is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Jeugd, het European Solidarity Corps en coördineert het Bel’J-programma in Vlaanderen. Tijdens de voormiddag vertellen de mensen van JINT onder andere over hun gids en checklist voor de organisatie van duurzame evenementen, hun visie op rechtvaardige duurzaamheid en geven een overzicht van de internationale projecten die duurzaamheid onder het jeugdwerk stimuleren. In de namiddag wisselen we uit met experten over thema’s die de groep op voorhand zelf kiest: duurzame mobiliteit en klimaatrechtvaardigheid. Voor het thema duurzame mobiliteit nodigen we Fien De Smet uit. Zij is projectmedewerker 'participatie en innovatie' bij Netwerk Duurzame Mobiliteit. Munera Adan Sahal, participatiemedewerker jeugdbeleid Vlaamse Jeugdraad, en Tina Schuermans, medewerker jeugdwerkondersteuning, allebei actief bij Ambrassade, stellen het advies van de Vlaamse Jeugdraad over klimaatrechtvaardigheid voor en zoomen in op de praktijk met een nieuwe Europese duurzaamheidstest voor jeugdwerkorganisaties.

Voormiddag

  • Voldoende ruimte om je eigen praktijken, verwezenlijkingen, vragen, knopen of projectoproepen voor te leggen aan de groep.

  • We ontdekken de werking en goede praktijken van JINT. 

Namiddag

  • Na een duurzame lunch, schuiven we in kleinere groepen door en gaan in gesprek onder begeleiding van een expert over een specifiek thema. Leg je eigen praktijken, ervaringen en vragen voor aan elkaar en de experten.

    Tafel 1: duurzame mobiliteit met Fien De Smet (Netwerk Duurzame Mobiliteit)
    Fien De Smet is projectmedewerker 'participatie en innovatie' bij Netwerk Duurzame Mobiliteit (NDM), de koepelorganisatie van middenveldorganisaties die zich inzetten voor duurzame mobiliteit zoals de Fietsersbond, Trage Wegen vzw... Na opleidingen sociaal werk en milieuwetenschappen zet ze dagelijks in op beide pijlers van duurzaamheid: sociale rechtvaardigheid & milieu-/klimaatbescherming. Als projectmedewerker verbindt ze de verschillende lidorganisaties om de krachten te bundelen in diverse projecten, zoals een onderzoek over de beleving van mobiliteit op het platteland, een Green Deal met Autodelen.net rond deelmobiliteit in nieuwe woonomgevingen, zoekt in lokale projecten participatief naar oplossingen voor gevaarlijke verkeerspunten, enzovoort.

    Tafel 2: klimaatrechtvaardigheid met Munera Adan Sahal en Tina Schuermans (Ambrassade) en Daan Vandenberghe en Simon Sterck (Vlaamse Jeugdraad)
    Klimaatrechtvaardigheid is een kwestie die al geruime tijd bovenaan de agenda staat voor kinderen en jongeren in onze samenleving. De klimaatcrisis treft hen namelijk hard en recent bracht de Vlaamse Jeugdraad hierover een advies uit. Dit advies benadrukt het belang om jongeren hun stem serieus te nemen. Waarom nemen jongeren klimaatrechtvaardigheid zo hartstochtelijk ter hand? Munera Adan Sahal, participatiemedewerker jeugdbeleid Vlaamse Jeugdraad, en Tina Schuermans, medewerker jeugdwerkondersteuning, van De Ambrassade, en Daan Vandenberghe en Simon Sterck, de VN-jongerenvertegenwoordigers voor duurzame ontwikkeling van de Vlaamse Jeugdraad, gaan erover in gesprek.
    Het belang van klimaatrechtvaardigheid onderstreept ook waarom het belangrijk is dat jeugdwerkorganisaties zich meer bezighouden met duurzaamheid. De EU-Council of Europe Youth Partnership heeft een handige duurzaamheidstest ontwikkeld voor jeugdorganisaties en projecten. Tijdens deze sessie nodigen Munera en Tina ons uit om in gesprek te gaan met elkaar en ideeën uit te wisselen over hoe we duurzaamheid kunnen implementeren in de werking van onze organisaties maar ook kunnen integreren in de beleidsnota’s.

  • We sluiten af met een terugkoppeling in groep en blikken vooruit naar de volgende bijeenkomst(en).

Praktisch

Start: 10u00
Einde: 16u00
Locatie: de kantoren van JINT (Grétrystraat 26, 1000 Brussel), op 7 minuten wandelen van treinstation Brussel-Centraal

Deelname is gratis, duurzame lunch inbegrepen, maar inschrijven verplicht.
Inschrijven kan tot en met dinsdag 14 november.

Doelgroep

Professionals en vrijwilligers van de geprofessionaliseerde Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid. (Behoor je niet tot deze doelgroep, dan ben je nog steeds welkom. Je deelname blijft waardevol en verrijkend, maar ben je ervan bewust dat de focus van deze bijeenkomst ligt op het duurzaamheidsbeleid van de Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties.)

Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. We komen driemaal per jaar bij elkaar. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende bijeenkomst inhoudelijk vormgegeven. 

Meer informatie: ruben@pulsenetwerk.be