Jaarthema’s Pulse 2023 - Welke acties ondernam Pulse?

Op Assemblee, de jaarlijkse trefdag van Pulse, in december 2022 in De Singel in Antwerpen, gingen de Pulsegenoten dieper in op 5 verschillende thema’s. Deze onderwerpen werden bepaald op basis van de antwoorden van de bevraging van de Pulsegenoten.

Tijdens de werktafels bekeken de Pulsegenoten per thema welke kennis al aanwezig is in het netwerk en gaven ze aan welke acties Pulse kan ondernemen. Hoewel we nog steeds werken rond de verschillende thema’s, geven we hieronder al een overzicht weer van welke stappen Pulse al ondernam en welke toekomstige acties nog gepland staan.

Energie

  • Pulse bezorgde beleidsaanbevelingen aan de bevoegde ministers.  Daarnaast verwees Pulse hier ook naar in het memorandum, dat ze voorstelde aan de verschillende politieke partijen.

  • Pulse organiseerde een praktijksafari ‘Regeneratieve Toekomstbeelden’, die aansloot op de vraag hoe we gedragsverandering kunnen bereiken. 

  • Pulse vertegenwoordigde de stem van ons netwerk op verschillende overlegmomenten met betrekking tot energie, georganiseerd door het departement CJM. De standpunten uit de beleidsaanbevelingen werden hier herhaald.

Biodiversiteit

  • Pulse organiseerde een praktijksafari over biodiversiteit in samenwerking met Natuuracademie.

  • Pulse publiceert binnenkort handige richtlijnen over biodiversiteit op ons portaal Cultuurzaam.

  • Cultuurzaam wordt vernieuwd en uitgebreid. Er komt een speciale filter voor goede praktijken en tools over biodiversiteit.

  • Zowel binnen onze organisatie als in samenwerking met partners (waaronder het Nieuwe Instituut), onderzoeken we hoe we ‘niet-menselijke’ actoren een stem kunnen geven. We bekijken hoe we dit in onze organisatie en het netwerk kunnen integreren en communiceren hierover in de nabije toekomst.  

Meerstemmigheid

  • Om te zorgen dat wij de brede samenleving meekrijgen met de transitie, richtten we een klankbordgroep ‘meerstemmigheid’ op. We proberen hiermee verschillende stemmen aan bod te laten komen en de gevoeligheden mee te nemen in onze werking. Deze klankbordgroep geeft feedback op onze acties en geeft aan waar klemtonen anders gelegd kunnen worden om inclusiever te werken. De klankbordgroep geeft mee vorm aan een activiteit rond dit thema die we organiseren in het voorjaar van 2024.

  • Zoals hierboven al vermeld, geven we ook niet-menselijke actoren een stem in ons bestuur.

Verbeelding

  • Pulse organiseert in november een Pulse-Cinema. We ervaren zelf hoe verbeelding en het kunstenaarsperspectief inspiratie bieden en het draagvlak voor de transitie vergroten.

  • Pulse organiseerde de praktijksafari ‘Regeneratieve Toekomstbeelden’, dat een kader bood om via verbeelding te werken aan een mooiere toekomst.  

Duurzame financiering

  • We organiseerden een praktijksafari rond Civic Crowdfunding met Growfunding en Tournevie.

  • Samen met Cultuurloket organiseren we de meerdaagse vorming “Duurzaam financieren”. We brachten verschillende experten en enkele Pulsegenoten rond de tafel voor een brainstorm en gaven zo de opleiding inhoudelijk mee vorm. Pulsegenoten krijgen een mooie korting van 200 euro voor het volgen van dit traject. 

Ook de komende maanden gaan we verder aan de slag met deze thema’s en ondernemen we nog verschillende acties.

Assemblee 2023

Op donderdag 12 oktober komt het netwerk opnieuw samen op Asemblee om rond nieuwe thema’s te werken. De thema’s van dit jaar zijn:

Voeding en voedselsystemen

Volgens drawdown.org vormen het tegengaan van voedselverspilling en het overschakelen op plantaardige diëten twee van de belangrijkste oplossingen tegen de klimaatverandering. Voedingsproductie en consumptie hebben dan ook een immens grote impact, niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal! Bovendien komen we er allemaal dagelijks mee in aanraking. Waar dragen wij ons steentje bij? Hoe kan ons netwerk de voedseltransitie versnellen?

Degrowth: een nieuw economisch doel?

Ons huidige economische model is gebaseerd op groei en (massa)consumptie. De roep om de heilige indicator BNP van de troon te stoten en te vervangen door een betere zoals “Bruto Nationaal Geluk”, wordt steeds groter. Met de opkomst van Doughnut Economics, Economy for the Common Good en de Degrowth-beweging bieden zich steeds meer alternatieven aan én begeven ze zich in de mainstream. Omarmen wij mee deze concepten? En wat betekent dit voor onze sectoren?

Samen gaan we verder. Hoe gaan we samen?

Het Pulsenetwerk bestaat ondertussen meer dan 10 jaar. Al meer dan 10 jaar slaan we de handen in elkaar. Elk jaar groeit ons netwerk en haar ambitie. Tegelijk neemt de urgentie om de duurzaamheidsvraagstukken samen te tackelen dag na dag toe. Aan de tafel behandelen we daarom deze centrale vragen:

  • Kunnen we overgaan tot collectieve (publieke) actie?

  • Hoe kunnen we onderling beter samenwerken?

  • Hoe organiseren we ons om met één stem te spreken?

Deze vragen zijn niet nieuw, en werden in het verleden al meermaals gesteld. Misschien is de tijd ondertussen wél rijp voor collectieve actie? Mogen we dromen van een Green Deal Cultuur-Jeugd-Media?

Jolan Huygens