Klimaatactie van de Pulsegenoten

Het klimaat staat weer hoog op de agenda. Momenteel komen de verschillende regeringsleiders uit de hele wereld samen in Egypte om de mondiale klimaatstrategie verder te bepalen. Voorafgaand aan de COP27 was er de Klimaatmars, waarbij 30.000 burgers en organisaties door de straten van Brussel trokken. Onder hen ook een heel aantal Pulsegenoten. Hieronder zetten wij enkele van hun acties in de kijker.

Klimaatmars

De jeugdorganisaties waren talrijk aanwezig. De bezorgdheid om het klimaat leeft heel erg onder de jonge generatie, aangezien het om de toekomst van de planeet gaat. JNM was traditiegetrouw aanwezig met een grote delegatie. Voor KLJ was het de eerste keer dat ze deelnamen aan de klimaatmars. Het centrale thema was het recht op voedsel, waarmee KLJ een grote verbondenheid voelt. Klimaatverandering heeft een grote invloed op het leven van kinderen en jongeren op het platteland en op de voedselvoorziening. Met hun deelname wilden ze verbinding creëren en oproepen om in gesprek te gaan.

Klimaatverandering bedreigt onze voedselzekerheid én het bestaan van boeren. Maar boeren staan ook klaar om er iets aan te doen. Die boodschap bracht ook Rikolto met collega's, sympathisanten en jonge boeren uit Oeganda tijdens de klimaatmars. Zij waren in België voor de YOUCA Action Day, waarbij 14.000 Vlaamse scholieren een dag gingen werken. Met het loon dat ze die dag verdienden steunen ze de jongerenprojecten van Rikolto in Oeganda, Burkina Faso en Ecuador.

De natuurorganisaties en Pulsegenoten BOS+ en de Natuuracademie (Natuurpunt) tekenden ook present. BOS+ ijverde voor het belang van bossen en het herstel van natuurgebieden. Bomen zijn een enorm belangrijke factor in de strijd tegen klimaatverandering, maar helaas kunnen ze die rol nu niet waarmaken.

door de klimaatontwrichting verliezen bossen hun veerkracht en wereldwijde ontbossing blijft doordraven. Jaarlijks verliezen we een keer de oppervlakte van België aan onvervangbaar tropisch regenwoud, met rampzalige gevolgen voor klimaat en biodiverstieit. Heel vaak worden daarbij mensen uit hun leefgebied verdreven.
— BOS+

Natuurpunt focust ook op natuurherstel en wilt de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe roepen. Dit natuurherstel kan een enorme bijdrage leveren om de uitstoot te reduceren. In Vlaanderen zelf moeten we voornamelijk focussen op het verminderen van onze uitstoot, maar ook bij ons is natuurherstel nuttig en noodzakelijk om onze weerbaarheid te verhogen tegen de schadelijke gevolgen van klimaatverandering. Met de natuuracademie bieden ze (online) vormingen over thema’s zoals water en biodiversiteit.

Naast het recht op voedsel, lag de nadruk ook op het financiële systeem. Climaxi, de sociale klimaatbeweging, kaartte de ongelijkheid aan die door dit systeem wordt gecreëerd en in stand gehouden. Ze eisten een sociaal en milieubeleid dat onze gezondheid en welzijn garandeert. De oplossing hiervoor zien ze in een systeem met minder markt en meer gemeenschap, minder greep van multinationals op ons leven en eerlijker sociale verhoudingen.

Fairfin, Move Your Money, Hart boven Hard en Reset.Vlaanderen hadden samen een checkpoint op de Klimaatmars. Dit checkpoint draaide rond de nieuwe campagne van Fairfin die pleit dat banken moeten stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. Ze kwamen met een creatief idee waarbij de wandelaars uit de mars hielpen om een groot muntstuk weg te duwen van de fossiele brandstoffen. Onder begeleiding van een fanfare zorgde dit voor motivatie en een goede ambiance!

COP27

De Klimaatmars gold als signaal van de burgers naar de politici om actie te ondernemen. Er wordt niets minder dan actie van hen verwacht op de COP27. Vanuit het brede middenveld is er een terughoudendheid om naar de COP te gaan omwille van de mensenrechtensituatie.

Toch zijn ook enkele organisaties hierop aanwezig om de standpunten kracht bij te zetten of om hun expertise te delen. Dit wordt door hen steeds uitdrukkelijk gekoppeld aan de eis om de mensenrechten te respecteren.

BOS+ zal vanuit hun expertise aanbevelingen leveren rond de enorm belangrijke rol van bos in het klimaatverhaal. In het bijzonder wat betreft criteria voor kwaliteitsvolle implementatie van natuurlijke klimaatoplossingen, de rol van inheemse gemeenschappen en doortastende, noodzakelijke maatregelen voor het aanpakken van ontbossing.

De Klimaatdichters willen iedereen stimuleren om #COPlets te schrijven tijdens de COP (een actie die oorspronkelijk werd bedacht door de Britse Poets for the Planet). Net zoals een couplet, rijmt een #COPlet en bestaat ze uit twee versregels. Met nu natuurlijk als onderwerp de COP27 en de thema's die daar aan bod (zouden moeten) komen. Klimaatdichters en sympathisanten worden opgeroepen om hun COPlet(s) tussen 6 en 18 november te delen op Facebook, Instagram of Twitter met #COPlets, #klimaatdichters en #COP27.

Fairfin zal zelf niet aanwezig zijn op de COP27. Wel organiseren zij een actie in België op 12 november waarin ze het greenwashen van de banken op de COP willen aankaarten. Daar benadrukken ze dat er niet langer ruimte is voor zelfregulering van de banken en dat de overheid het voortouw moet nemen om een regelgevend kader te creëren voor investeringen in fossiele energie. Dit ligt in lijn met de open brief gericht aan Vincent Van Peteghem die ze publiceerden in MO*.

Bekijk hieronder enkele foto’s van de Pulsegenoten op de Klimaatmars:

Jolan Huygens