Het eerste Pulseforum was een succes!

 

Op vrijdagvoormiddag 3 mei kwamen we samen in Kunstencentrum BUDA tijdens een Pulseforum. Sinds wanneer organiseert Pulse forums dan? Sinds nu! Onze voormalige Pulseraad evolueerde naar een toegankelijk en regionaal Pulseforum. Als Pulsegenoot kan je deelnemen aan toekomstige Pulseforums. Hieronder een overzicht van ons eerste Pulseforum, deze keer in Kortrijk:

  • 9u30: Ontvangst met ontbijt

  • 10u: Keynote door Kristof Jonckheere over de werking van kunstencentrum BUDA en beleidslijnen rond sociale duurzaamheid.

  • 11u - 12u30: Vijftal roterende gesprekstafels waar we in kleine groepen telkens een twintig minuten in gesprek gaan met duurzame doeners

  • 12u 30 - 13u: Round-up tijdens groepsgesprek

  • 13u - 14u: Veganistische netwerklunch door opkomende keukengeweld Thomas Deruddere

Inhoudelijk overzicht

IMG_4999.JPG

Tafel 1:

Tijs De Schacht van ecologische erfgoeddepot Trezoor

IMG_5039.JPG

Na het erfgoeddepot Potyze in Ieper is Trezoor een tweede praktijkvoorbeeld van het zogenaamde 'Denemarkenmodel' in Vlaanderen: een nieuwe, in het buitenland beproefde kijk op de duurzame klimatisatie van een depot. Het erfgoeddepot vormt een compact, luchtdicht, industrieel gebouw. Technische installaties worden er sterk beperkt. In ruil fungeert de niet-geïsoleerde vloerplaat van het gebouw als natuurlijk koelelement en tijdens de winter als verwarming. Ontvochtigers zorgen voor een gezonde omgeving.

Een dik isolatiepakket langs de wanden houdt de dagschommelingen van het klimaat buiten het gebouw. LED-verlichting en bewegingssensoren beperken ook binnen het gebouw het energieverbruik. Alle technische installaties, ook de verwarming, worden elektrisch gevoed. Deze keuze is gemaakt omdat het gebouw in een latere fase supplementair zal worden uitgerust met PV-panelen op het dak, waardoor een nul-energie gebouw kan gerealiseerd worden.

meer informatie kan je hier vinden

Tafel 2:

Marjan Dewulf van Muziekclub 4AD

4AD is een muziekclub die werd opgericht in 1988. Het was meteen de ambitie om zorgzaam om te gaan met de ecologische voetafdruk. Dat toonde zich van herbruikbare bekers tot gebruik van omgevallen bomen voor het meubilair. In 2001 ontving 4AD van Stichting Leefmilieu de Eco-Challengeprijs voor de meest duurzame cultuurclub van Vlaanderen. Als enig kunstenhuis in West-Vlaanderen kreeg de club al vier maal het Charter Duurzaam Ondernemen. In 2015 werd de ultieme stap gezet: met de aanplant van 6,6 hectare bos is 4AD het eerst CO2-neutrale kunstenhuis in België. Al sinds 1988 serveren ze trouwens vegetarische voeding aan hun muzikanten en personeel. Geniaal toch!

meer informatie kan je hier vinden

IMG_5038.JPG

Tafel 3:

Fleur Martin van concert- en festivalorganisator Wilde Westen

  • Bos! festival is een fijn, eerlijk, kindvriendelijk, no-nonsense alternatief voor de grote zomerfestivals. Bos! kent 20 muzikale acts, van electronica tot klassiek en biedt een échte mix aan genres. Organisator Wilde Westen neemt je mee op een mystieke trip van licht naar donker, middenin het prachtige natuurdomein Bergelen in Gullegem. Bos! 2019 gaat door op zaterdag 13 juli.  

  • DEMO (Duurzaamheid en Ecologie in de Muzieksector en haar Organisaties) is een Europees Interreg-project dat 11 organisaties (7 muziekorganisaties en 4 kennispartners)  in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk verbindt. Bedoeling van het project is een netwerk te creëren waarbinnen informatie rond duurzame projecten kan worden uitgewisseld en verbeterd. Samen zoeken we naar innovatieve oplossingen om de muzieksector te verduurzamen. Lees hieronder het ondertekende charter met onze waarden en de vier pijlers waartoe we ons engageren.

meer informatie kan je hier vinden

IMG_5009.JPG

Tafel 4:

Simon Verschelde van o.a. Lieve Zusjes Stoere Broers en Wildebras

Buiten spelen is van cruciaal belang bij het opgroeien van een kind, daarom gaan we met #LZSB steeds op zoek naar boeiende plekken in de stad. Geen klassieke aangelegde speeltuinen maar "wilde" plekken waar kinderen hun grenzen kunnen aftasten, gevaar leren inschatten en hun verbeelding wordt gestimuleerd.  We proberen plekken te creëren en andere te stimuleren met eenvoudige materialen en wat extra aandacht.

IMG_5030.JPG

Inspirerende boeken:

Cradle to Cradle https://bit.ly/2VSyc5w

Stadsnatuur Maken https://bit.ly/2VPVTvw

Fifty Dangerous Things (you should let your children do) https://www.fiftydangerousthings.com/

Playing It Up: With Loose Parts, Playpods, and Adventure Playgrounds https://amzn.to/2DVwdTX

Green and Blue  https://www.greenandblue.co.uk/

Tafel 5:

rechts: Rie Vanduren

rechts: Rie Vanduren

Rie Vanduren van Vormingplus MZW vertelt over o.a. het project wijsneuzen. Wijsneuzen zijn vrijwilligers die mensen uit kwetsbare groepen wegwijs maken en ondersteunen. Met het opleidingsproject ‘Wijsneuzen’ won A’kzie, de Kortrijkse vereniging waar armen het woord nemen, in 2015 de Federale Armoedeprijs. Het project wordt ondersteund door het OCMW Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen. Vormingplus staat in voor een deel van het vormingstraject. 

meer informatie kan je hier lezen

 

Wil je er graag bij zijn de volgende keer?

Word dan Pulsegenoot en krijg een uitnodiging voor onze toekomstige fora!

 
Guest Userforum