Stappen naar volhoudbaarheid met Boomtown

Op maandag 18 juli organiseerden Boomtown en Pulse een praktijksafari in het Gentse om met hun partners toe te lichten welke stappen ze zetten richting volhoudbaarheid. Wij waren blij verrast door de grote opkomst ondanks de moordende hitte en keerden geïnspireerd terug.

Boomtown staat al langer bekend als één van dé Belgische festivals die stevig inzetten op een volhoudbare toekomst. Tijdens een bezoek aan de Handelsbeurs, Opera en Boomtown site namen verschillende sprekers ons mee op sleeptouw. Een volledig verslag van alle presentaties zou ons te ver leiden maar we sommen graag op wat er allemaal aan bod kwam op elke tussenstop.

Handelsbeurs

Tomas Raeymaekers van Boomtown en Democrazy verwelkomde iedereen en schetste kort hoe het festival met herbruikbare bekers (sinds 2016) en de overstap naar een exclusief vegetarisch aanbod het verschil probeert te maken en zoekt naar een haalbare toekomst. Wat volhoudbaarheid (de nieuwe naam van duurzaamheid) precies inhoudt, legde Nathalie Decoene van de Gentse think & do tank Greentrack uit. Volhoudbaarheid focust niet alleen op ecologie maar evenveel op participatie, emancipatie, diversiteit, verdraagzaamheid en gendergelijkheid. Het Pulse Netwerk is een motor in de Vlaamse en Brusselse cultuur-, jeugd- en mediasector en zet praktijksafari’s (zoals deze) in voor een haalbare transitie. Het delen van praktijkervaring, was volgens Pieter Delafortrie één van de snelste stappen voorwaarts. Ook de medewerkers van Refu Interim zorgen al jaren mee voor een gezellig Boomtown. Farah Laporte had het over vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België en de meerwaarde van deze ‘interimmers’.

Opera

Niet alleen voor maar ook op het podium moeten we flinke en doordachte stappen voorwaarts zetten. Boomtown geeft dit jaar samen met Alles Kan (Eva Jansens van de Jeugddienst) een podium aan jonge organisatoren. Jana Tricot van Arenberg/OLT Rivierenhof gaf aan hoe en waarom we voor meer diversiteit en representatie in de clubs en op de festivals kunnen zorgen en Silke Bergans schetste hoe ze met Girls Go Boom meer speelkansen voor vrouwen creëren. Grensoverschrijdend gedrag is helaas en misschien ook eindelijk meer dan ooit een issue. We hoorden hoe Melody Chavez van Ask For Consent en de Gentse horecacoaches dit probleem proberen te tacklen.

Terras - Toog

Binnen Boomtown is Tomas Raeymaekers verantwoordelijk voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Samen met KU Leuven werkt hij aan Energy Town, een project dat het energieverbruik in kaart wenst te brengen. Prof Jan Capelle beschreef hoeveel een band als Dirk. verbruikt of wat we nodig hebben om een frisse pint te produceren. Herbruikbare bekers: de toekomst voor alle Belgische festivals? Rudi De Kerpel moest helaas last-minute verstek geven maar check zeker de website van Goodless. Ook horeca op een festival kan op een volhoudbare manier! Zo kan je dit jaar het zelfgebrouwen Boomtown bier drinken: Boomer, een IPA met oergranen. Dimitri Messiaen van Dok Brewing Company lichtte toe wat we mochten proeven. Hoe toegankelijk kan en moet een festival zijn? Bart Vermandere toegankelijkheidsambtenaar van Stad Gent zocht mee naar een antwoord.

Inkom

Energieplatform Bolt, het allereerste energieplatform dat het Belgische stroomnet echt duurzaam wil maken, zet op Boomtown de allereerste elektrische fietsenparking met groene stroom, opgewekt door mobiele zonnepanelen. De toelichting kwam van CEO Pieterjan Verhaeghen. De lekkerste koffie van de Gentse Feesten drink je dankzij de barrista’s van Kom Af Koffie. Michiel Bleus van Oxfam bouwde een duurzame, mobiele koffiekar met Fairtrade koffie en biedt mensen met een vlucht- of migratieachtergrond een opleiding tot professioneel barista aan. Afsluiten deden we met de fantastische hapjes van Maybritt Devriese van Davai. Vegetarisch en vegan food op festivals: op Boomtown is dit sinds vorig jaar geen issue maar een vanzelfsprekendheid! Wie volgt?

Dit artikel werd overgenomen van VI.BE

Guest Userpraktijksafari