Verslag Themadag Duurzame voeding
Op 25 september 2023 was Pulse Transitienetwerk aanwezig bij de themadag rond duurzame voeding georganiseerd door Event Change in Agricovert in Gembloux. Op het programma stond het uitwisselen van gedachten, kennis en goede praktijken rond duurzame voeding.
Event Change is onze Waalse tegenhanger en heeft als doel de duurzaamheid van de cultuur- en evenementensector te versnellen door hen bij elkaar te brengen en de best mogelijke oplossingen te ontwikkelen. Concreet gaat het erom een platform te bieden voor de uitwisseling van goede praktijken, instrumenten, opleidingen en ten slotte ondersteuning en begeleiding in het kader van de transitie in de cultuursector.
Verschillende gastsprekers belichtten in de sessies verscheidene aspecten en invalshoeken over voeding en de voedselsystemen:
De uitdagingen van voedselsystemen... en wij in dit alles!?, door Amaury Ghijselings, onderzoeksmanager over voedselsoevereiniteit op CNCD-11.11.11.
De ochtend begon met een presentatie van Amaury Ghijselings die opende met een gezamenlijke oefening ‘Wat heb ik op mijn bord?’ om de problemen, de impact en de gevolgen van wat we eten in perspectief te plaatsen. Op basis van onze dagelijkse eetgewoonten werden verschillende problematieken gedefinieerd en met elkaar verbonden. Om er een paar te noemen; te veel vlees, broeikasgassen, import en transport, pesticiden en uitputting van de bodem, gemanipuleerd voedsel, verlies van biodiversiteit, oneerlijke winstverdeling, levensstandaard van boeren, genderongelijkheid, uitbuiting, gebrek aan transparantie en greenwashing, verspilling, monopolie van multinationals, enz.
Vervolgens werden een aantal mythes en ideologieën gedeconstrueerd, zoals o.a. het geloof in onuitputtelijke bronnen, de waarden van de vrije markt, de ideologie van fastfood, de mythe van recycling, de waarde van hygiënische normen, het geloof dat de mens superieur is aan de natuur, enz. Er ontstond een interessante discussie over wat Amaury de ‘Mythe van de verantwoordelijke consumptie’ noemde die gebaseerd is op een schuldbesef van de consument op individueel niveau. Daarbij plaatste hij de absolute noodzaak van het collectieve en het politieke in perspectief door de ontwikkeling van twee essentiële assen, namelijk voedselsoevereiniteit en agro-ecologie, zowel als wetenschappelijke discipline, als sociale beweging en als goede praktijk.
Ten slotte besprak Amaury bepaalde definities (lokaal, organisch, slowfood, ambachtelijk, enz.) en presenteerde betrouwbare biologische en fairtrade-labels, zodat organisaties greenwashing kunnen vermijden en zich hierin beter kunnen oriënteren.
Tijdens de lunch verzamelden alle deelnemers en sprekers zich rond een heerlijke, duurzame maaltijd bereid in de keuken van Agricovert, wat de mogelijkheid bood om de discussies voort te zetten op een meer informele manier. Vervolgens gaf Pia Monville, coördinator van Agricovert, meer info over deze coöperatieve en legde het ecologische en samenwerkingsproject van producenten en consumenten uit.
De namiddag was gewijd aan praktische casestudies om culturele spelers de nodige instrumenten te geven om hun duurzame aanpak rond voeding te verbeteren.
Inleiding door Camille Louédec (EventChange)
Camille leidde de sessie in met enkele concrete voorbeelden van goede praktijken uit de sector, zoals We Love Green Festival, Nationaal Theater Wallonië-Brussel en Bitume Festival. Hoewel een meer plantaardig aanbod groeit en positieve reacties van het publiek krijgt, blijft het vooral een heikel punt voor de technische ploegen van evenementen. Zij behouden graag hun vleesgerechten, voornamelijk uit vrees niet genoeg energie binnen te krijgen voor het zware fysieke werk dat ze moeten verzetten.
Duurzaam eten op Paradise City Festival door Petra Daniël (Food Curator)
Vervolgens legde Petra Daniëls haar aanpak als Food Manager bij Paradise City Festival uit. Ze presenteerde de verschillende belangrijke stappen om naar duurzaam voedsel te gaan door het bewustzijn te vergroten bij publiek en andere belangrijke spelers van het evenement. Er wordt telkens een charter van engagement voorgelegd aan elk van de
foodtrucks en/of restaurateurs, gekoppeld aan een dialoog en ondersteuning gedurende het hele jaar. Enkele tips en tricks: geef de voorkeur aan ‘plantaardig’ in plaats van ‘veganistisch’, echte alternatieven vinden voor dierlijke eiwitten, geef een naam aan de gerechten en maak ze aantrekkelijk in plaats van alleen maar ‘vegetarisch gerecht’ op het menu te schrijven, bereken de CO2-impact van elk voedsel en deel dit met het publiek om het bewustzijn te vergroten, enz.
Strijd tegen verspilling: voedseldonatie, door Jordy en Tanguy (Alpaca Solutions)
Jordy en Tanguy van Alpaca Solutions presenteerden vervolgens de uitdagingen van voedselverspilling in de sector van culturele evenementen en de oplossingen voor voedseldonatie die zij aanbieden aan lokale verenigingen. 13% van het voedsel dat op een evenement wordt bereid, verdwijnt uiteindelijk in de vuilbak. Zij wijzen op het gebrek aan informatie rond voedseldonatie, de obstakels en angsten die blijven bestaan met betrekking tot de veiligheid of het niveau van verantwoordelijkheid. Zij pleiten voor het inperken van het aantal ‘no-shows’ en het strijden tegen een mentaliteit van overvloed, vooral tijdens buffetten waar restjes zelden opnieuw kunnen worden verdeeld.
Tenslotte werd de dag afgesloten met een workshop waarbij gedachten werden uitgewisseld rond het schrijven van een charter rond duurzame voeding, waarbij elke organisatie werd uitgenodigd om de criteria, randvoorwaarden, monitoring, controle en gewenste resultaten en doelstellingen zo goed mogelijk te definiëren.
EventChange werkt nu aan het schrijven van een handleiding rond duurzame voeding met alle behandelde punten, waardoor elke structuur en/of evenement zijn eigen charter kan creëren volgens de eigen doelstellingen. Hierover in de toekomst zeker meer!