Netwerk Duurzaamheid Jeugd #3

Op dinsdag 21 november verzamelden De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een netwerkmoment over duurzaamheid. Tijdens de derde bijeenkomst van 2023 werden we warm ontvangen bij JINT. In de voormiddag vertelden de mensen van JINT onder andere over hun gids en checklist voor de organisatie van duurzame evenementen, hun visie op rechtvaardige duurzaamheid en gaven een overzicht van de internationale projecten die duurzaamheid onder het jeugdwerk stimuleren. In de namiddag gingen we in gesprek over 2 thema’s die de deelnemers zelf kozen: duurzame mobiliteit met Netwerk Duurzame Mobiliteit en klimaatrechtvaardigheid met De Ambrassade.

JINT is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Jeugd, het European Solidarity Corps en coördineert het Bel’J-programma in Vlaanderen. Tina Schuermans van De Ambrassade heette de groep welkom en begeleidde een uitgebreide kennismaking: welke duurzaamheidsthema’s zijn voor hen belangrijk, waar werken ze rond, waar zijn ze sterk in en waar willen ze in verbeteren? Daarna dompelden de medewerkers van JINT de groep onder in hun werking. Mauro Desira vertelde over het Europees kader, de EU Green Deal en Green Erasmus+ en gaf enkele praktijkvoorbeelden. Sofie Van Zeebroeck deed de duurzaamheidsvisie en -strategie van JINT uit de doeken, waarvan het duurzaam reisbeleid een belangrijk onderdeel vormt. Henrique Goncalves ging dieper in op de instrumenten die JINT recent ontwikkelde, zoals de gids voor duurzame evenementen.

Na een lekkere en duurzame lunch door Freddy Met Curry en een stedelijk microavontuur met reisbegeleider Nell Boeykens van Globelink, schoven we in kleinere groepen aan twee tafels door en gingen in gesprek over een specifiek thema. We nodigden Fien De Smet, campagnemedewerker bij Netwerk Duurzame Mobiliteit, uit om het met de deelnemers over uitdagingen rond mobiliteit te hebben. Munera Adan Sahal en Tina Schuermans van De Ambrassade stelden het Advies Klimaatrechtvaardigheid van de Vlaamse Jeugdraad voor en maakten een oefening met de groep. Daarbij konden de deelnemers hun eigen praktijken, ervaringen en vragen voorleggen aan elkaar en de experten.

Fien De Smet is projectmedewerker 'participatie en innovatie' bij Netwerk Duurzame Mobiliteit (NDM), de koepelorganisatie van middenveldorganisaties die zich inzetten voor duurzame mobiliteit zoals de Fietsersbond en Trage Wegen vzw. Bij NDM zet ze dagelijks in op beide pijlers van duurzaamheid: sociale rechtvaardigheid en bescherming van klimaat en milieu. Als projectmedewerker verbindt ze verschillende lidorganisaties om de krachten te bundelen in diverse projecten, zoals een onderzoek over de beleving van mobiliteit op het platteland, een Green Deal met Autodelen.net rond deelmobiliteit in nieuwe woonomgevingen, zoekt in lokale projecten participatief naar oplossingen voor gevaarlijke verkeerspunten, enzovoort.

Munera Adan Sahal, participatiemedewerker jeugdbeleid Vlaamse Jeugdraad, en Tina Schuermans, medewerker jeugdwerkondersteuning, van De Ambrassade stelden het Advies Klimaatrechtvaardigheid van de Vlaamse Jeugdraad voor en gingen met de deelnemers op zoek naar hoe ze duurzaamheid kunnen implementeren in hun werking en beleidsnota’s. Ze gaan daarvoor aan de slag met de duurzaamheidstest ontwikkeld voor jeugdorganisaties en projecten door het EU-Council of Europe Youth Partnership.

We sloten de dag af met enkele geleerde lessen en deelden nog enkele lopende en toekomstige projecten en activiteiten met elkaar.

Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. We komen driemaal per jaar bij elkaar. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende editie inhoudelijk vormgegeven. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Voor meer informatie kan je ook terecht bij Ruben.

Jolan Huygens